Den 3. Safari Masai Mara

17.9. Noc, respektive spánek byl v pohodě, teda aspoň u mě. Peža s Ovsem se moc nevyspali, neboť nám celou (!!!) noc halekali domorodci pod okny. Černošské karaoke bylo velmi vlezlé a hlavně hlasité, ale já jsem přesto spal dobře. V 7:30 ráno jsme šli na anglickou snídani a v 8:30 už jsme vyrazili naším vozem s řidičem a průvodcem v jedné osobě – Peterem – směr přírodní rezervace Masai Mara na třídenní safari. Na cestu s námi vyrazil ještě jeden borec – španěl Ivan z Barcelony, který přijel do Afriky zkontrolovat školačku, kterou na dálku sponzoruje. Cesta byla zajímavá. Po cestě jsme viděli část nairobských slumů, stáda dobytka podél cesty i na ní, zvláštní vzdušné víry v polích (minitornáda), část Velké příkopové propadliny (Great Rift Valley), masajské vesnice (včetně obyvatel) nebo taky první divoká zvířátka (damani a paviáni). Cestou do Masai Mary z nás Peter vytřásl duši, ale nebyla to tak úplně jeho vina, protože místní komunikace připomínají tankodrom více, než cokoliv jiného.

Ničeho jsme však nelitovali, protože to, co následovalo, bylo úchvatné až dech beroucí. U brány do rezervace naše auto oblehly 4 masajky černé jak bota a snažily se nám prodat nějaké korálky a jiné cetky. Jedna z nich mi dokonce zvenku otevřela moje okénko, které jsem před ní ve strachu zavřel. Nakonec jsme ale nápor ustáli a bez jakékoliv úhony vjeli do rezervace. Po rezervaci jsme jezdili asi 4 hodiny a viděli jsme vskutku mnoho zvířat – prasata bradavičnatá (svahilsky „pumba“), orla, žirafy, antilopy (gazely thomsonovy, vodušky, buvolce modré a impaly), lvi („simba“), supy, zebry, buvoly, šakaly, pštrosy, slony nebo všudypřítomné pakoně („nyumbu“) – bylo to SKVĚLÝ! Asi tak okolo 19:00 jsme dorazili do kempu, který ležel asi 1 kilometr za hranicí rezervace, a který nás hostil následující 2 noci. Ivan šel na samotku, my tři jsme dostali vlastní stanochýši. Následovala večeře v campové jídelně (špageti) a pak jsme šli spát každý pod nám přidělenou moskytiéru. Ještě před spánkem jsme museli promazat mraky prvotních fotografií z prvního dne (rozuměj žirafa asi kilometr od nás, pumba tady, pumba tam, dvě pumby, dvě pumby jinak apod.), aby bylo na co fotit zbývající dny.



Zdravotní dodatek:  Jelikož se jedná o malarickou oblast, dali jsme si s Ovsem předchozí den preventivně lék Lariam, což je antimalarikum. Peža začal brát Lariam pro jistotu už v ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat