Den 5. Safari Masai Mara

19.9. Tento den nás čekalo velmi brzké vstávání. Už v 6:00 jsme byli v jídelně na malé občerstvení a cca v 6:15 jsme potřetí a naposledy vyrazili do přírodní rezervace Masai Mara. Jeli jsme brzo, protože šelmy loví jen za rozbřesku (případně za soumraku), kdy ještě není tak velké horko a je alespoň něco vidět. Naším cílem bylo vidět nějakou takovou akci. Těsně po vjezdu do rezervace jsme zastavili a fotili východ slunce nad africkou savanou. Po chvilce focení jsme tedy konečně vyrazili. Jako první jsme zahlédli mrtvé tělo masajské krávy a vzápětí jsme uviděli lvici, kterak odpočívá po dobře vykonané práci. Jeli jsme dál a po chvíli jsme uviděli partičku tří gepardů na lovu. Během malé chvíle se na místo dostavilo asi 15 aut plných zvědavých turistů. Gepardi brzy zahlédli pasoucí se impalu a pomalu se začali přibližovat. Pak jeden vystartoval a asi 100 metrů pronásledoval potenciální snídani, která však celkem s přehledem utekla. Když gepardi nic neulovili a na blízku už nebyly žádné antilopy, auta je obklopila a turisti fotili o 106. Gepardi byli dost zmatení, ale jen chvíli, poté se vymanili ze sevření aut a už jen odpočívali.


Jeli jsme dál a po cestě zahlédli spoustu obvyklých, ale i několik nových zvířat – ledňáčka, buvolce stepní, zoborožce (nebo to byl toko), antilopu travní a asi i hyenu, ale ta není jistá, protože tu jsme viděli asi z půl kilometru (btw: v noci jsme hyeny slyšeli několikrát kousek od našeho campu). Pak jsme ještě viděli dva lvy hodovat na čerstvě ulovené kořisti, kterou se stal jeden z pakoňů. Škoda, že jsme neměli na safari lepší foťáky, doteď toho lituju... Poté se k nám skrze vysílačku v autě dostala hláška, že kus od nás zahlédli nosorožce, a tak jsme se tam honem vydali. Po chvíli jsme ale zastavili, Peter chvíli poslouchal vysílačku a poté se slovy „rhino disappeared“ otočil auto na zpáteční cestu. Moc jsme nechápali, jak může zmizet takový kolos jako je nosorožec, ale to bylo asi tak vše, co jsme mohli. Vrátili jsme se do campu na snídani, a abychom se přichystali na návrat do Nairobi.


Těsně před odjezdem z campu se stala nemilá věc. 3 dny bez Internetu si u Peži vyžádaly svou daň ve formě tiků a proudů krve z nosu (a tak i třetí z nás ochutnal krev, páč ta mu tekla z nosu přímo do pusy). Během 10ti minut se to však naštěstí uklidnilo. Po cestě do Nairobi jsme se rozloučili s Ivanem z Barcelony, který směřoval do národního parku Lake Nakuru na plameňáky. Odpoledne jsme dorazili do Nairobi a opět se ubytovali v hotelu Greton. Odmítli jsme nabídku na další safari do kráteru Ngorongoro, taky jsme odmítli (hlavně zásluhou Ovsa) večeři za 40,- USD na osobu. Po zbytek dne jsme měli volno. Šli jsme do města do města do internetové kavárny, do supermarketu pro zásoby a pak se vraceli do hotelu jak jinak než po tmě!

Zdravotní dodatek: Pežovi se po návštěvě internetové kavárny výrazně ulevilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat